Schokkend: Andy Warhol Eet Hamburger


Truman Capote vond Andy Warhol een sfinx zonder geheim. In de volgende video zie je deze sfinx lekker transparant een hamburger eten. Hij doet dat buitengewoon sappig, met ergerniswekkend knisperend papier, en een cartooneske nuttiging van de burger – met van die tekenfilmhapjes eruit. Fascinerend. Waarom? Omdat het Warhol is? Ja, natuurlijk omdat het Warhol is. Hij performt meesterlijk. De ene hap volgt creatief op de andere. Of doet ‘ie gewoon maar wat, en lijkt het allemaal briljante pop-art door die witte pruik en uitgestreken witbepoederde kop? Juist deze heen en weer slingering tussen kunst & quackery die de kijker bij de strot grijpt maken de 4:32 seconden snacktime moordend entertaining.

Ok, maar… is het kunst? De opvallend veel reacties op YouTube lopen uiteen. Warhol is een Rorschach vlek waar iedereen zijn mening over kunst in projecteert.  Zoals bekend vindt de grootste groep mensen niets leuk. Ook bij de YouTubers is een gitzwart filter hun genetische default setting. Zo adviseer AlfaAxel: ‘I skipped through the clip. There is no information, you can drop it.’ Saragga betreurt dat Warhol geen falafel eet. Jeffrey van H. vond de Sixtijnse kapel beter.

Laxmoore77 komt na het overzichtelijke ‘fag’ uiteindelijk tot een meer uitgewerkte visie: ‘This guy is a straight up faggot,’ om dan, getuigend van een verbluffend technische beheersing van de rhetoricawetten, in zijn derde shot zijn definitieve, samenvattende bijdrage aan de discussie te leveren:’faggot.’

Aan de andere kant van het spectrum vinden we Lodger1313. Lodger1313 schat het informatiegehalte van de video aanzienlijk hoger:’THERE ARE LIKE 100 STATEMENTS ABOUT MODERN LIFE IN EVERY SECOND, EVERY FRAME… COMMERCIALISM, FAST FOOD SOCIETY, THE ROOM HE IS IN, THE STREET NOISES, THE NOISE OF THE PAPER SACK, THE ABSOLUTE SOLITUDE AND QUIET, THE FACT THAT THE CAMERA IS STATIC, (…).’

Zmat3 kan niet wachten op de 3D versie.

Als je kunst definieert als het veranderen van je bewustzijn, over iets in de wereld, of over jezelf, dan is er zodra de vraag ‘Maar is het kunst?’ oppopt sprake van kunst. Het getuigt van enorme power om op het punt in je carrière te belanden dat een hamburger eten boeiend is, en reden voor veel commentaar, ook nog in 2011. De clip komt overigens uit een film van Jørgen Leth, 66 scener fra Amerika (1982). Deze film moet een verzameling ansichtkaarten van een reis voorstellen, waar Warhol’s performance er één van is. Verandert dit je idee over of het wel of niet kunst is?

Over D*J*K

Sun in Gemini, Moon in Aquarius, Scorpio rising,
Dit bericht werd geplaatst in Kunst, Reclame en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s