Would You Care For A Rat?


Het grappigste van Roadrunner is als Wile E. Coyote voordat hij met een rotgang het ravijn insodemietert nog even in de lucht blijft hangen. Waarom hangt hij daar? Verklaring 1: De situatie van Wile is dermate heftig dat hij de volledige rampzaligheid van het moment simpelweg niet ineenkeer tot zich kán laten doordringen. Dus zijn er even die paar seconden van gelukzalige onwetendheid die doen zweven. Verklaring 2: Wile weet het wel degelijk. Juist dit bewustzijn knalt hem in een zwaartekracht overstijgende manie. Eventjes maar, en dan volgt de onvermijdelijke snoekduik.

Hoe dan ook, de staat-van-suspensie-vlak-voor-de-val is cruciaal bij humor. Geloof je me niet? Kijk dan even naar de encounter van de New Kids met Die Rooie (op 2m:50sec). Iedereen zweeft een paar sublieme shelllshocked seconden boven Maaskantje. Inclusief de mongool in kwestie, getooid met onvergetelijk filet américain kleurig kapsel (liefdevol gesneden in de vorm van een kerstklok).

In de film New Kids Turbo gaat alles mis.  Al bij de titelsequence en het pretentieuze schreefloze lettertype (‘hier komt een solide, goede film aan kijkertjes!’) blijkt dat de verkeerde Randstedelijke types zich met de New Kids hebben bemoeid. Zo’n zichzelf feliciterend Nederlands filmkliekje dat de de Jongelingen van Maaskantje wel eens even zal laten zien hoe je een echte film maakt. Nou niet dus. De New Kids acteren de door Kemna Casting gecaste nitwits, die er waarschijnlijk 4 jaar Toneelschool en/of een voortraject bij de Tilburgse Rockacademie op hebben zitten, volledig van het scherm.

De trailer was beter. Waarom? Omdat de film geen enkele suspensie-voor-de-val situatie kent. Iedereen weet alles volkomen zeker, niemand komt tijdens de film op andere gedachten, en dus is de enige optie om alles woester en bloederiger en grover te maken. Dus is er niets buiten de trailer. Wat dat betreft is het nog knap dat de film toch nog 85 minuten duurt.  De mongool is wegens succes geprolongeerd, maar loopt nu kaalgeschoren en daas in een trainingspak over de set. De poging de mongool meer te laten integreren met de New Kids (anders kan ik de make over niet verklaren) sorteert averechts effect.

Door de radicale restyling van Die Rooie, is de eens zo intuïtief opererende Downs Syndrome acteur alle gevoel voor timing verloren. Het lijkt er ook op dat hij zich in de film bewust is van de lach die hij kan opwekken. He’s a star, he’s funny, and he knows it. Waardoor wij er geen zin meer in hebben: excuse me, your strategy is showing. Tijd dat iemand eens heel goed met deze jongen gaat praten. Maar goed, de film is dus een drama, inderdaad geen aanbeveling bij een comedy.

Daarom Basil Fawlty, de laatste minuten van de laatste aflevering van Fawlty Towers. Let op de genadeloze suspensie-vlak-voor-de-val als de rat aan de hotelinspecteur geoffreerd wordt. En dan, waar Wile E. berustend en out-of-it naar beneden flikkert, weet Basil Fawlty in zijn vrije val de situatie te transformeren tot een moment waarop een stukje toegevoegde horecawaarde geleverd wordt: ‘Would you care for a rat, perhaps?’

Over D*J*K

Sun in Gemini, Moon in Aquarius, Scorpio rising,
Dit bericht werd geplaatst in Humor en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s