Damage Control #1


David Letterman is veruit de beste late night host op tv. Jay Leno? Hah! John Stewart? Leuk, maar mist de flegmatieke nonchalance waarmee Letterman van grap naar grap slentert. Conan O’Brien? Zet bluescreens en waterpistolen in. Wanhopig. Jan Jaap van der Wal? Dan nog liever Jay Leno.

De ware klasse van een komiek toont zich wanneer hij serieus is. In september 2009 staat Lettermans carrière kort op het spel wanneer hij wordt gechanteerd met – hoe kan het ook anders – seks met een stagière. ADHD.TV gunt iedereen een sappig meisje of een geile page (spreek uit: paasje) op de zaak, maar in Amerika gaan ze daar verkrampter mee om. Letterman voelt de schroeiende adem van de CBS-board al in zijn nek als orkestleider Paul Shaffer de openingstune inzet. Zijn baan staat op de tocht. Het publiek weet nog van niets. Wat volgt is gefundenes Fressen voor spindoctors en politieke mannetjesmakers. Kay, schrijf je mee?

Lettermans noodgedwongen bekentenis leest als een manual voor publicitaire damage control. Hij is eerlijk, trekt de bodem onder zijn afpersing vandaan en – het allerbelangrijkste – hij vertelt een goed verhaal. Ieder lachsalvo tolt in je maag langs hilariteit en taboe, als een achtbaan die een gevaarlijke looping maakt. Is this real or is this funny? Pas als het publiek duizelig is van alle bijkomende vraagstukken komt de buitenechtelijke aap uit de mouw, gevolgd door een klaterend applaus. Timing is everything, bewijst Letterman. En dat het beter is om niet te lachen om je eigen grappen.

Over lithium

Arjen van Lith (1971) is a Dutch artist and writer. He lives in Amsterdam, the Netherlands and in Austin, Texas.
Dit bericht werd geplaatst in Educatief, Gossip, Humor, Talkshow en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s