The Cruise


Geen enkele reisfolder kan je voorbereiden op The Cruise (1998), een grofkorrelig zwart-wit portret van de New Yorkse reisleider Tim ‘Speed’ Levitch, grootmeester in zijn vak. Dagelijks sleurt Levitch busladingen vol weerloze toeristen mee in een onnavolgbare verbale draaikolk langs historische plekken en gebouwen in de stad. Central Park, the Empire State Building en het WTC vormen het wisselende decor van the cruise; Levitch’ mythische dollemansrit naar vrijheid en geluk in the Big Apple. De passagiers zijn z’n gijzelaars. Een uur lang houdt hij ze gevangen in zijn verlammende woordenstroom, want Levitch gaat consequent in de overdrive, zelfs als zijn publiek bestaat uit een glazig terugstarende groep Chinezen. ‘The sun, another great New York City landmark, above you on the left.’

Tegenover the cruise staat de anti-cruise, ofwel alles wat de vrijheid en het geluk van Levitch in de weg staat. En dat is nogal wat. Het grid van New York spant tegen hem samen. Hij verdient 200 dollar fooi per week in een stad waar een miljonair al nauwelijks rond kan komen. Hij werd meerdere malen opgepakt wegens schimmige, net niet legale cruising-activiteiten. Hij is min of meer dakloos. Hij lispelt, hij is cynisch, eenzaam en arm, maar ook romantisch, origineel en poëtisch, zoals in het fragment waarin hij de Brooklyn Bridge zijn liefde verklaart (‘Because it never contradicts me’). Je vraagt je af wat er van deze man had kunnen worden als het niet ergens zo vreselijk fout was gelopen, maar Speed Levitch is precies waar hij zijn moet. Op de bus. Achter de microfoon. Keeping the cruise alive.

UPDATE: In 2007 verhuisde Levitch naar Kansas City.

Over lithium

Arjen van Lith (1971) is a Dutch artist and writer. He lives in Amsterdam, the Netherlands and in Austin, Texas.
Dit bericht werd geplaatst in Documentaire, Kunst, Travel en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s