Very Gary #1: Hans, Voormalig Zwart Schaap


In Very Gary besteedt ADHD.TV aandacht aan mensen die TV-conventies tarten, zoals Gary Shandling dat jarenlang opzettelijk deed in The Gary Shandling Show.

Hans Janmaat (1934-2002) was het type dat al pratende zichzelf volledig klemlulde. Weinig stemmen? Dat kwam door de (versnelde) introductie van de stemcomputer, waarin een lepe bias tegen de CD was geprogrammeerd. Zelfs het falen van het Nederlands elftal werd geweten aan ‘die buitenlanders’ (Gullit c.s. waren niet stressbestendig). Een schertsfiguur dus. Maar in 1994 toch drie zetels. Het mediabeleid toen: negeren.

In deze uitzending van Het Zwarte Schaap uit 1999 komt Janmaat nauwelijks aan het woord. Hij is al veroordeeld. Tot zijn grote ergernis, en hij outGary’d  Gary Shandlingdoor af en aan het decor uit te benen. ‘Jullie hebben mij helemaal niet nodig,’  briest hij. Knarsetandend staat zijn silhouet in furieus trillende Le Penseur houding achter de coulissen. Hij staat te springen om iedere sneer te counteren, maar Inge Diepman werkt machinaal toe naar De Finale Instart: Eric van Muiswinkel imiteert Janmaat. Janmaat heeft geen zin in instarts. Ongeacht de beelden zegt hij: ‘Dit heb ik al gezien.’ Een slimme opmerking. Waarom horen we dit niet vaker?

Huiver bij Paul Witteman, die vertelt dat er op de redactie werd vergaderd hoe Janmaat het beste kaltgestellt kon worden. Alsof het de normaalste zaak van Hilversum is. Dat was het blijkbaar ook.

Krijg een lesje in ‘Hoe Maak Ik Iemand Gek?’ van Wouke van Scherrenburg, die dwars door Janmaat’s pogingen om iets te zeggen tettert ‘U communiceert niet! Kijk, doet u het wéér!’

Na De Finale Instart komt Janmaat op dringend verzoek toch nog even terug uit de studiocatacomben. Hij geeft een schaartje aan Diepman. ‘Hier, dan kun je dit eruitknippen.’ Diepman, begiftigd met het unieke journalistieke talent om van elke vraag háár antwoord te maken:’Maar dit is humor!’ Wacht even. Die instart stond al klaar. Janmaat improviseert tenminste nog, hoe krampachtig ook. Aan de deep frozen lantaarnvissekop van Diepman is te zien dat er nu vooral niet geïmproviseerd moet worden, maar afgewerkt.

Wat we van Janmaat kunnen leren is hoe makkelijk andere talkshowgasten zich naar de slachtbank laten leiden. De redactie heeft hun schaakmat al gescript. Per instart wordt een nieuw stuk in stelling gebracht. ‘Kijkt u even mee naar uw déconfiture?’

1999 is lang geleden. Onderstaande versie van politieke correctheid kán tegenwoordig gewoon niet meer.


Hier deel 2, 3, 4, 5, en 6.

Over D*J*K

Sun in Gemini, Moon in Aquarius, Scorpio rising,
Dit bericht werd geplaatst in Talkshow en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s