Hinderlijk Terugfilmen


Een aanrader over de Scientology Church is niet zonder risico’s. Kijk maar wat BBC-journalist John Sweeney overkomt als hij de club van L. Ron Hubbard onder de loep neemt: geblindeerde Range Rovers voor de deur, beslaglegging op interviews, special task forces die het verleden van critici doorspitten op zoek naar sleaze en dirt, en – opmerkelijke weapon of choice – hinderlijk terugfilmen.

In Sweeney’s Scientology and Me is een speciale glansrol weggelegd voor terugfilmer Tommy Davis, de zwartbebrilde Scientology woordvoerder die zo uit The Matrix lijkt te zijn weggelopen. Agent Davis is overal en altijd geflankeerd door zijn eigen filmploeg en een bodyguard. Wanneer Sweeney en zijn BBC-crew midden in de nacht terugkomen in hun hotel, zit hij hen minachtend gnuifend in de lobby op te wachten. Met draaiende camera’s. ‘I am very, very disappointed in you’. Hij stottert nooit en ratelt onverstoorbaar door, zelfs als Sweeney zich verliest in de grootste krijspartij in de geschiedenis van de BBC. Informatie of desinformatie; volgens geruchten is Davis ‘very close to Tom Cruise‘. A match made in Big Thetan. Allebei even glad en minstens even gek.

Gaandeweg ontaardt de documentaire in een spannende paranoia-thriller, compleet met auto-achtervolgingen, pokerharde intimidatie en (karakter)moord. Als Sweeney op het dak van een parkeergarage de Scientology stalker Shawn Lonsdale een paar vragen wil stellen, verschijnt Agent Davis knetterend van de life motivation ten tonele met een dik dossier over Lonsdale’s exhibitionisme, prostitutieverleden en pedofielie. Lonsdale riep de toorn van Scientology over zich af toen hij besloot om dagelijks zijn handycam op het hoofdkwartier in Clearwater, Florida, te richten en de beelden op een lokaal station uit te zenden. Hij filmde de terugfilmers terug. Nu is hij dood. Zonde, zegt Sweeney. Zelfmoord, zegt de politie van Clearwater. Moord, zeggen anonomici op het internet. Wij weten van niets, behalve dat de camera een machtig wapen is.

Hier deel 2 en 3.

Over lithium

Arjen van Lith (1971) is a Dutch artist and writer. He lives in Amsterdam, the Netherlands and in Austin, Texas.
Dit bericht werd geplaatst in Documentaire en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Hinderlijk Terugfilmen

  1. Pingback: Sorry Tom |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s