We Live In Public


Dat veel zieners gek zijn betekent niet dat iedere gek een ziener is.  Maar Josh Harris, ook wel de Warhol van het web genoemd,  is allebei. Harris is ex dot.com miljonair die vlak voor de millenniumwisseling het sociale experiment Quiet organiseerde. Een collectief sculptuur in een loft op 353 Broadway, met 150 arti farty deelnemers – pod people – die 30 dagen in een bunker leefden. Iedereen had zijn eigen cel, een William Gibsonachtig claustro capsule hotel, behangen met cameras. Seks, stoelgang, schaakpartijen – alles werd gefilmd.  Het filmen van iedere scheet en schaakzet lokte steeds extremer gedrag uit. Hoe meer alles te zien was, hoe meer iedereen in zichzelf keerde. Op 1 januari 2000, na 30 dagen dansen in de vulkaan, maakte de NYPD een eind aan de happening. Er werd inmiddels in de live shooting gallery met scherp geschoten.

Na de opgerolde installatie besloot Joshua Harris de audio-visuele infrastructuur te gebruiken om zijn relatie 24/7 te broadcasten. Dit leidde binnen enkele maanden tot zijn definitieve mentale meltdown.

In 1999 surfden we nog door een 56k rietje. Nu is de far out hi-tech installatie van Quiet de wereldwijde default wiring. En we ‘sharen’ de meest intieme details van ons leven met al onze ‘Friends.’ Niemand kijkt naar de ander, maar de wetenschap dat de ander er wel is maakt mooi weer spelende acteurs van iedereen. Meer en meer van onze levens worden uitgezonden, en we willen ook dat dit gebeurt. Zonder het idee van een Big Brother die ons bekijkt is het leven zinloos. Het Panopticon, een gevangenis waar je continu vanuit alle hoeken geobserveerd kunt worden, dat zijn je Friends. Ook de gewelddadigheid van YouTube comments vertoont parallellen met het dolgedraaide Quiet experiment.

We Live In Public [downloadlink] laat weergaloos de waanzin zien van de dot.com Bubble I. Maar wat de documentaire griezelig vooruitziend maakt is dat de waanzin in verwaterde vorm overal om ons heen is. Je zult nooit meer op dezelfde manier naar je Facebook profiel kijken.

Over D*J*K

Sun in Gemini, Moon in Aquarius, Scorpio rising,
Dit bericht werd geplaatst in Documentaire, Reality en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s