Schrijvers Op Het Scherm


Al decennia een nijpende kwestie in Hilversum: hoe maak je een boekenprogramma waar je niet bij in slaap valt? Gezien de lange rij flops blijkt dit geen gemakkelijke opgave, vooral omdat schrijvers zo ondraaglijk saai zijn geworden. Geen mens blijft thuis voor het valsburgerlijke geknauw van Heleen van Royen of het onverstaanbare gemompel van dinges, met die Marokkaanse snor. Daarom mogen ze alleen nog even snel hun boekje omhoog houden in DWDD, P&W of Koffietijd. En dan weer snel uit beeld voordat de kijker wegzapt.

Nee, dan vroeger. Vroeger stond een schrijver op tv garant voor vuurwerk. Ruzie in de tent. Hilariteit in de studio. Absolute topper was Gerard Reve, de eerste Nederlandse schrijver die zijn tv-optredens zonder scrupules inzette om meer ‘prachtboeken’ te verkopen. En zoals dat hoort bij grote literatuur, overheerste na iedere uitzending de verwarring: was dit diepzinnige filosofie, pornografische vuilbekkerij, schaamteloze provocatie of om te lachen? In de documentaire De Volksschrijver en de Verrekijk [deel 1 en 2] zijn de meest legendarische mediamomenten van Reve op een rijtje gezet. Hou de mute-knop gereed als Philip Freriks de fragmenten aan elkaar haspelt, en glij op vol volume de koopzondag in als Reve mistroostig zijn waar uitvent over de rug van onschuldige kinderen: ‘Die mooie grotemensenboeken die ik geschreven heb, die kosten maar 8 gulden 50.’

Onderstaande clip is niet in de documentaire opgenomen, maar verdient een ereplaats.

Over lithium

Arjen van Lith (1971) is a Dutch artist and writer. He lives in Amsterdam, the Netherlands and in Austin, Texas.
Dit bericht werd geplaatst in Documentaire, Talkshow en getagged met , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s