Live: Inside the Moon Hoax


MoonLovers1

Complotdenkers, paranoïde wietrokers en aluhoedjes kunnen er al 40 jaar geen genoeg van krijgen: was de maanlanding van 1969 een elaborate hoax? The deception of the century? De grootste studioproductie in de geschiedenis van Hollywood, betoverend in beeld gebracht door Stanley Kubrick? Een cover up waarbij dooien zijn gevallen? Zou kunnen, al is het makkelijker om daadwerkelijk op de maan te landen dan om een samenzwering van zulke proporties geheim te houden.

Afhankelijk van je standpunt ontkracht of onderstreept de documentaire For All Mankind (1989) [download] het maancomplot. Regisseur Al Reinert laat de feiten/fictie voor wat ze zijn en concentreert zich volledig op de persoonlijke beleving van de enige 24 mannen die ooit de maanreis hebben gemaakt, inclusief de mislukte missie Apollo 13. Reinert sneed meer dan 2000 kilometer filmmateriaal van de missies terug tot een tollende acid trip van 78 minuten, begeleid door een hypnotiserende score van Brian Eno. Afgezien van het aftellen tot de lift-off noemt de film geen cijfers, maar zoomt juist in op de spanning van het avontuur, op praktische trivialiteiten (hoe poep je in gewichtloosheid?) en het plezier van een ontdekkingsreis. Wanneer een van de astronauten het luik van de capsule opent voor een stukje deep space surfing à 40.000 kilometer per uur, dan wíl je dat het allemaal waar is…

‘Hallelujah Houston!’

‘Roger. Copy that.’

Kijktip: de documentaire begint met de legendarische maanspeech van John F. Kennedy, maar de rest van de film – lancering, maanlanding en terugreis – bestaat voor een groot deel uit gesprekken tussen de astronauten en de Ed Harris van dienst op Ground Control. Voor de ultieme Apollo-beleving is For All Mankind daarom het beste te bekijken met de koptelefoon op. Dan voel je je helemaal part of the crew.

Hier deel 2, 3, 4, 5, 6, 7 en 8.

Over lithium

Arjen van Lith (1971) is a Dutch artist and writer. He lives in Amsterdam, the Netherlands and in Austin, Texas.
Dit bericht werd geplaatst in Documentaire, Film, Wondere Wereld en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s