Do ist de Bahnhof


Nur ein Traum

De Duitsers hebben veel om trots op te zijn: de snelste en veiligste auto’s, de gezondste economie en de aller- allerbeste nachttelevisie ter wereld. Waar we in Nederland tussen 01:00 en 05:00 uur worden getrakteerd op ‘rijpe vrouwen in jouw postcodegebied’ (sms ‘Fisten’ naar…) of de uitgeteerde tronie van Nachtegiel (nog erger), daar maken onze oosterburen een paar kanalen verderop een nooit vervelende Führerstandsmitfahrt dwars door de Heimat. Vanuit machinistperspectief.

De Duitse Führerstandsmitfahrt werd in 1993 een monsterhit toen Berlijners massaal opbleven voor de nachtelijke treinritten van de S-Bahn op de Sender Freies Berlin. In 1995 rolde de ARD het format landelijk uit en produceerde bovendien een filmreeks met de ’10 schönsten Bahnstrecken Deutschlands’ – nu ook verkrijgbaar op Blu-ray – die als warme Münsterländer Wurstbrötchen over de toonbank gingen. Tegenwoordig bestaan er ook Europese en wereldfranchises.

Toch is de Führerstandsmitfahrt geen Duitse vinding, maar een Amerikaanse. In de film Through the Haverstraw Tunnel (1897) wordt voor het eerst een camera op het dak van een locomotief gemonteerd. Van deze oorspronkelijke ‘phantom ride‘ circuleren geen fragmenten op het web, maar wel van een Britse variant een jaar later. In die eerste filmjaren waren phantom rides helemaal de bomb en trokken hordes mensen naar de bioscoop, vergelijkbaar met Pirates of the Caribbean nu.

Zelfs in de 21ste eeuw blijft een nachtelijke phantom ride nog altijd verrassend trippy, zeker als je thuis komt na een zware avond stappen. Mocht je een pilletje achter de kiezen hebben, dan glij je er heerlijk mellow je wapfase mee uit. Benen op tafel, tv-geluid uit, Vangelis aan en gaan. Sta je nog steeds te klappertanden van de speed, dan is er altijd nog de fastforwardvariant, voorzien van een tüchtig stuwende dancetrack in het tempo van de trein. Slaap lekker.

Voor de nachtbrakers: hier deel 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 en 22.

Over lithium

Arjen van Lith (1971) is a Dutch artist and writer. He lives in Amsterdam, the Netherlands and in Austin, Texas.
Dit bericht werd geplaatst in Nacht-tv en getagged met , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s