Op Je Tenen Staan: Een Beknopte Geschiedenis


Freeze Frame

Voordat Michael Jackson zichzelf de geschiedenis in moonwalkede gleden breakdancers ook al boven het ghettotrottoir.  Hier kun je vanaf 1:29 sec zien dat er in ieder geval al één tapdanser in 1955 ook op het idee gekomen was. Bill Bailey noemde dit de backslide, zoals ook de breakdancers na hem de dansmove noemden. In deze duizelingwekkende compilatie zie je dat de moonwalk al decennia op het punt van uitbreken stond. Op 1 minuut 23 sec draait Fred Astaire een chill pre-Jackson pirouetje met een jointje in zijn mond.

Wikipedia (moonwalk lemma hier) suggereert dat Jackson de moonwalk heeft geript van David Bowie. Mooie zin: ‘David Bowie was probably the first rock musician to perform it, though he remained stationary.’ (hier te zien, Bowie draait meteen stationair). Jackson was bij de 1974 concerten van Bowie, en zou volgens getuigen gefascineerd zijn geweest door Bowie’s vreemde bewegingen. Bowie en Jackson waren beiden bewonderaar van Marcel Marceau, die te pas en te onpas tegen een denkbeeldige wind in liep. De term Moonwalk gebruikten de breakdancers ook, maar dan voor een glijdende cirkelbeweging. Jackson maakte van de Moonwalk de Moonwalk.

OK. Maar wie heeft het bevroren op je tenen staan dan bedacht? Elvis Presley, Jackson’s voor- én schrikbeeld (hij wilde groter dan Elvis worden, wat is gelukt, maar niet zo als Elvis eindigen, wat niet helemaal is gelukt) maakt in 1957 een begin. Op 40 seconden zie je hem tiptoeën. Wel met ondersteuning van een brandweerpaal. Maar het logo dat deze post siert knip je er zo uit.Dan komt het tiptoeloze tijdperk. Totdat de Billie Jean clip wordt gemaakt. In de edit suite is de clip toevallig gefreeze framed als Jackson op zijn tenen staat. Cool! Die houden we er in, besluit Jackson. (hier is de clip, freeze frame op 2 min 36 sec).   Zoals Jackson in Billie Jean zingt: “be careful what you do, because a lie becomes the truth.” Jackson moet en zal zijn clip, waarin alles kan, waarmaken. Op 25 maart 1983 is er de legendarische semi-live (Jackson playbacked) performance van Billie Jean, waar Jackson voor het eerst de moonwalk doet, én probeert na een triple spin op zijn tenen te blijven staan. Hij heeft vantevoren de regie geïnstrueerd zodra hij op zijn tenen staat weg te snijden (dit kun je hier zien op 3 minuut 44 sec, alleen is het net niet strak genoeg). Jackson verlaat half jankend het podium omdat de real life freeze frame toe stand niet van de grond is gekomen.

Het interessante is dat ik nergens een live toe stand kan vinden die langer dan een seconde duurt. Kijk hier maar, een Japanner heeft zich gespecialiseerd in Jackson’s voetenwerk tijdens de Bad tour in 1987. Langer dan 1 seconde duurt de toe freeze niet. Hieronder kan je zien dat Jackson in 1987 de clip inmiddels sowieso ver voorbij is.Na Bad wordt alles slechter. Jackson begint niet eens meer aan een toefreeze . Maar de volgende generatie staat te trappelen. Neem bijvoorbeeld de bijna songfestival winnaar van 2011, Eric Saade, Zweden, Look & Feel integraal geript van het Jackson Bad Tour Tijdperk.  Kijk ‘m eens gaan op 1 minuut 3 seconden. En hij lijkt het langer vol te houden dan Jackson. Toch is het vooral tenenkrommend. Waarom? Mijn conclusie is dat het bij subliem dansen niet alleen gaat om de bewegingen die je maakt, maar vooral om de bewegingen die je niet maakt. Die niet gemaakte beweging blijft als een freeze frame in je kop hangen.Michael, we missen je.

Over D*J*K

Sun in Gemini, Moon in Aquarius, Scorpio rising,
Dit bericht werd geplaatst in Dans en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Op Je Tenen Staan: Een Beknopte Geschiedenis

  1. Selma zegt:

    Elvis for ever!!!
    En ook nog eens de uitvinder van het paaldansen.
    Er zijn wel gavere filmpjes van Jailhouse rock, maar wattissie mooiiii!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s