Seks in de VS


roman1

Nu Dominique Strauss-Kahn zijn paspoort terug heeft, doet hij er goed aan om de VS direct te verlaten en nooit meer terug te keren. Een mens met zijn libido heeft daar niets te zoeken, want in Amerika kan je alleen veilig ejaculeren na schriftelijke toestemming van de bedpartner in kwestie, twee onafhankelijke getuigen, een tv-dominee en een rechter.

Los van de schuldvraag of DSK het kamermeisje Nafissatou Diallo heeft aangerand, los van de vraag of zij haar getuigenverklaring heeft gelogen en los van alle beschuldigingen van klassejustitie na de vrijspraak van DSK: volgens de kromgetrokken seksuele moraal van de VS blijft hij voor eeuwig een oversekste viespeuk die dankzij het geld van zijn al even foute echtgenote aan zijn straf wist te ontsnappen. Waarom? Omdat volgens de onwaarschijnlijke kongsi van Amerikaanse feministen en christenfundamentalisten iedere man altijd schuldig is. Zeker als hij Frans is.

Daarom deze dwingende kijktip voor DSK: de documentaire Wanted And Desired (2008) (download) over het juridische vagevuur waarin regisseur Roman Polanski belandde toen hij in 1977 op 43-jarige leeftijd de 13-jarige Samantha Geimer drogeerde, naakt fotografeerde en ‘verkrachtte’ in de badkuip van Jack Nicholson. Niet zo netjes natuurlijk, maar wat volgde was perverser dan de (mis-)daad zelf.

De Pools/Franse Roman Polanski was de gedroomde kop van Jut voor de Amerikaanse neurose rond seks. De media zagen in de aanklacht opnieuw een bevestiging van Polanski als de duivel zelf, die met zijn diabolische geschmier de ene na de andere minderjarige in de bedstee wist te lokken. ‘Voulez-vous une photo shoot pour Vogue, ma chérie?’

Acht jaar eerder maakte Polanski voor het eerst hardhandig kennis met de Amerikaanse seksuele schizofrenie. Thuis in Los Angeles werd zijn zwangere echtgenote Sharon Tate samen met vier anderen bruut afgeslacht door Charles Manson, een home-grown seriemoordenaar vol verknipte lusten met een entourage van seksuele slavinnen. Polanski verloor zijn vrouw en zijn aanstaande baby, maar toch waren de media er als de kippen bij om hemzelf aan te wijzen als de dader. Because he’s short, foreign, and he talks funny.

Na hun gepoedel in de tobbe werden Roman en Samantha verzwolgen door de pers, die met de mond vol saliva verslag deed van orale en anale handelingen die in grote delen van de VS nog altijd verboden zijn. En wat verboden is, is lekker.

Tijdens het gerechtelijk onderzoek ruzieden Polanski’s advocaat en de aanklager als twee hitsige schooljongens om Geimers bevuilde slipje, dat bij wijze van compromis in tweeën werd geknipt, zodanig dat beide mannen beschikten over evenredige delen van de geurende vlekken in het kruis.

Zwaar ademend van de mediageilheid transformeerde rechter Laurence J. Rittenband de zaak Polanski nog verder tot een showproces waarin hij een glansrol voor zichzelf zag weggelegd. Met een geheven tentpaal onder zijn toga smeerde hij de zaak zo lang mogelijk uit om zijn foto in de kranten te houden. Hij negeerde adviezen van psychologen, reclasseringsambtenaren en getuigen-deskundigen, en veegde consequent elk compromis tussen het OM en de verdediging van tafel. Rittenband zwoer dat hij niet zou rusten totdat Polanski voor de rest van zijn leven in de cel zat.

Dat moment is nooit gekomen. Roman Polanski vluchtte bij de eerste de beste gelegenheid het land uit om er nooit meer terug te keren. Toch werd Polanski in 2009 op verzoek van de Amerikanen nogmaals gearresteerd in Zwitserland. 32 Jaar na zijn escapades met Geimer stond hij bijna een jaar onder huisarrest in zijn chalet in Gstaad, maar zijn enkelband weerhield hem er niet van de meesterlijke paranoia-thriller The Ghostwriter te maken. Rechter Rittenband overleed in 1993, maar bleef tot aan zijn dood geobsedeerd door de zaak.

Hoewel Samantha Geimer in latere interviews heeft aangegeven dat ze veel meer geleden heeft onder de perversiteiten van de rechtszaak dan onder haar ‘verkrachting’ door Polanski, staat er nog altijd een arrestatiebevel tegen hem uit. Zodra de nu 78-jarige regisseur een Oscar komt ophalen, zit hij weer vast. De ouwe snoeperd Gore Vidal zag het goed: ‘As one gets older, litigation replaces sex.’

Over lithium

Arjen van Lith (1971) is a Dutch artist and writer. He lives in Amsterdam, the Netherlands and in Austin, Texas.
Dit bericht werd geplaatst in Documentaire, Film, Gossip, Soap en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Seks in de VS

  1. Selma zegt:

    Goed stuk, maar ik reageer er verder niet op.
    Heb wel iets leukers te doen dan nadenken over de Amerikaanse moraal, die overigens een kloon is van die wij in Nederland een halve eeuw geleden hadden, en die ik helaas aan den lijve ondervonden heb. Bah. Dus ik wil graag aan leukere dingen denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s